مهم نیست تا چه اندازه هوشمند و متمرکز باشیم، همه ما کارهایی داریم که انجام آن را به زمان دیگری موکول کردهایم و مستعد به تعویق انداختن وظایف خود هستیم. با اطمینان از انجام کارها در آینده سخن میگوییم غافل از اینکه خیلی زودتر آنکه انتظارش را داشته باشیم روز موعود فرامیرسد و با انبوهی از کارهای نیمهتمام روبرو خواهیم شد.
طبق تعریف ویکیپدیا به تعویق انداختن کارها (procrastination) یعنی به بعد موکول کردن کارها و اجتناب از انجام آنها است. با این عمل، ما انجام کارهایی که در مقایسه با انجام دادن وظایف دیگر لذتبخشتر هستند را انتخاب میکنیم.
بر اساس پژوهشهای انجام شده به تعویق انداختن کارها میتواند در هر جنبهای از زندگی ما نفوذ کند و آیندهی ما را به مخاطره بیندازد.
شاید مراجعه به دندانپزشک، تعمیر لوازم خانه، برطرف کردن یک مشکل خانوادگی یا تمدید بیمه در ابتدا کارهای مهمی به نظر نمیرسند و بهراحتی میتوانیم انجام آن را به آینده موکول کنیم اما طولی نمیکشد که به خاطر تصمیم و انتخاب اشتباهی که داشتیم دچار افسردگی، تردید، احساس گناه و بیکفایتی خواهیم شد.
به تائید بسیاری از کارشناسان تصمیمی که برای به تعویق انداختن کارها میگیریم تأثیر زیادی بر سطح شادی ما خواهد داشت. وقتگذرانی در شبکههای اجتماعی بهجای انجام تکالیف و وظایفمان منجر به احساس گناه و پشیمانی خواهد شد. از طرف دیگر به دلیل کمبود زمان قادر نخواهیم بود کار خود را باکیفیت موردقبول انجام دهیم یا در موقع مقرر به پایان برسانیم و درنتیجه احساس بیکفایتی نیز به سراغمان خواهم آمد.
بر اساس پژوهش هایی که توسط یک گروه تحقیقاتی انجامشده است ۹۴ درصد مردم باور دارند که به تعویق انداختن کارها تأثیر منفی بر سطح شادی و رفاه آنها داشته است و بسیاری مطالعات دیگر صحت این نظریه را تائید میکنند.
معایب به تعویق انداختن کارها
اگر از روی عادت و بهطور همیشگی انجام کارهای خود را به بعد موکول میکنید بهتر است از تأثیر منفی بلندمدت این عمل آگاه باشید.
نارضایتی در محل کار
ایجاد مشکلات و درگیرها در روابط
کاهش شهرت و خوشنامی
کاهش عزتنفس
ایجاد خطاها و اشتباهات جبرانناپذیر
از دست رفتن فرصتهای سرنوشتساز
به مخاطره افتادن آیندهی شخصی و حرفهای
هدر رفتن زمان باارزش
و…
افرادی که کارهای خود را به تعویق میاندازند برای توجیه تأخیر خود مجبورند بهدروغ متوسل شوند و این عمل برای آن نتیجهای جز خجالت، شرمندگی و پشیمانی به همراه نخواهد داشت.
چرخه به تعویق انداختن کارها کاملاً قابل پیشبینی است – همه اینها با امید و لذت شروع میشود و سپس به اضطراب، انتقاد از خود و گناه تبدیل میشود و بعد به سمت پشیمانی و ندامت حرکت میکند. پروژه یا وظیفه دیگری میآید و این چرخه، خودش را تکرار خواهد کرد
خبر خوش اینکه با دشمن شکستناپذیری روبرو نیستیم و بر اساس بررسیهای انجامشده با استفاده از روشهایی که در ادامه به آنها آشنا خواهیم شد بهسادگی میتوانیم بر این محدودیت غلبه کنیم.
دستیابی به ذهنیت صحیح: باید ابتدا با تغییر ذهنیت خود شروع کنیم. کارل دوک، نویسنده معروف کتاب طرز فکر، بهروشنی بیان میکند که چگونه با ایجاد یک ذهنیت مناسب قادر خواهیم بود کارهای بزرگی را انجام دهیم. وقتی ذهنیت برنده را در خود زنده کنیم میتوانیم به تجربه موفقیت نزدیکتر شویم.
اجتناب از آن:شاید سادهترین روش برای مقابله با به تعویق انداختن کارها این باشد که از آن اجتناب کنیم. برای این منظور باید اهدافی واضح که دارای انتظارات واقعبینانه هستند را تعیین کنیم و با این روش چرخهی تأخیر کارها را متوقف خواهیم کرد.
پذیرش، تعهد، درمان:روش دیگری که برای مقابله با به تعویق انداختن کارها وجود دارد استفاده از درمان مبتنی بر ذهن آگاهی است. این روش به ما کمک میکند تا خودمان را بپذیریم و کنترل بیشتری بر رفتار و اقدامات خود داشته باشیم.
منابع (+ و +)
گرداوری:sabzeroshan.com